JanneBlogGitHub

Share ideas not identity

14 May, 2020 - 4 min read

Tiedon jakamisen voima

Saa paljon positiivista jakamalla oivalluksia

Tiedon hyödyntäminen on edistyksen kannalta merkittävimmistä asioista mitä tulee mieleen. Informaatiota jakamalla sitä saa vietyä pidemmälle isommalla voimalla. Ihmiset, jotka ovat jääneet historian kirjoihin olivat monessa mielessä edelläkävijöitä!

Ei tiede olisi tässä pisteessä ilman tiedon jakamista. Jos Einstein, Galilei, da Vinci, Isaac Newton, Nikola Tesla etc, ei olisi vaivautunut jakamaan muille omia ajatuksiaan niin oltaisiin heikommassa asemassa ilman näiden tietoja. Ideoiden sekä oivallusten jakaminen tuo takaisinkinpäin tietoa. Samanhenkiset ihmiset päätyvät paremmin yhteen ja kohottavat toisiaan.

Kuitenkin voi arvoa sisältävän tiedon kehittäminen vaatia oman aikansa sekä pysähtymistä, hiljaisuutta ennen kuin kannattaa oivalluksia lähteä jakamaan. Tiedolla on voimaa ja tällä pääsee myös käsiksi paremmin siihen mitä haluaa elämällä saavuttaa. Kehittyminen eri osa-alueilla muiden oppien avulla vauhdittaa kulkemista eri poluilla.

Tiedon ruokkimiseen kuuluu asioiden mutustelu, pohtiminen ja uusilla vesillä kulkemista. Aika, energia, fokus ja effortti fuusiolla pääsee pitemmälle eri tietämyksen alueilla, ja tässä tukena voi olla myös muut aiheista kiinnostuneet yksilöt.

Kolikossa on aina kääntöpuoli

Kaikessa elämässä on hyvää sekä pahaa. Tiedostaen kompastuskivet mitä tekee - kuten eri tilanteissa tässäkin tilannekohtaista miten toimia. Jos vertauskuvana mennään fantasia maailmaan niin Hobitit eivät olisi päässeet kovinkaan pitkälle ilman Gandalffin apua. Nämä ukkelit silti tekivät sen mitä koettiin mahdottomaksi. Tietty siellä joukossa voi olla aina joku Klonkku, joka pyrkii vain oman edun tavoitteluun.

Tiedon hautominen

Tiedon hautomisen aihetta ei ole tullut pahemmin vastaan missään, joten loistava aihe alue kertoa tietoa tästä täällä. Tämän tiedon hautomisen konseptin tiedon hautominen olisi ollut ironista. Hiljaa olemalla ei saavuteta merkityksellisiä tekoja. Tiedon jakajat ja uuden äärellä taistelijat tuovat valoa tietämättömyyden tielle. Aiheista keskustelu voi viedä aina aihealueita pidemmälle, kun tulee uusia näkemyksiä, ajatuksia aiheista muiltakin. Tiedon hautominen on toiminta tapa, kun välttämättä ei tiedosteta tiedon jakamisesta koituvia hyviä puolia. Tieto mikä jää hyödyntämättä ei ole minkään arvoista.

Tietoa kohti

Levossa aiheet muhivat alitajunnassa ja oppii. Fiksua tietoa sisään niin sitä tulee uloskin päin. Pyyteetön tiedon jakaminen on myös merkki positiivisesta mentaliteetista. Pitämällä matalaa profiilia on helppo tie kulkea, mutta ajatusten jakaminen vahvistaa eri tavoilla minkä huomaa, kun sitä tekee. Kaikkia hyödyntäviä tilanteita tulee enemmän ja oppii jatkuvalla syötöllä uutta. Tiedolla ja sitä pidemmälle viemällä ratkaistaan ongelmia ja voi konkreettisesti vaikuttaa. Mikä ruokkii tietoa, sitä tulisi edesauttaa. Uteliaisuus, koulutus/oppiminen, avoimuus uudelle ja uuden kokeilu on kehittävää, kun tieto kasvaa. Tiedon jakamisella voi vaikuttaa paremman huomisen saavuttamiseksi.

Yhteisöllisyys tiedon jakamisessa

Kun ajattelemme tiedon jakamista, emme voi ohittaa yhteisöllisyyden voimaa. Kun yksilö jakaa tietonsa yhteisölle, se ei vain kukoista ja laajene, vaan myös moninkertaistuu. Tämä on erityisen havaittavissa digitaalisella aikakaudella, jossa sosiaalisen median ja muiden alustojen ansiosta yksilö voi jakaa oivalluksiaan laajalle yleisölle hetkessä.

Tämä digitaalinen aikakausi on tuonut mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita. Toisaalta tieto leviää nopeasti, mutta toisaalta väärä tai harhaanjohtava tieto voi levitä yhtä nopeasti. Tiedon laadun varmistaminen ja kriittinen ajattelu ovatkin entistä tärkeämpiä taitoja nykyaikana.

Yhteisön sisällä, kun yksi henkilö tuo uuden ajatuksen pöydälle, muut voivat rakentaa siihen, antaa palautetta ja tuoda omat näkemyksensä. Tämä keskinäinen vuorovaikutus mahdollistaa ideoiden jalostumisen ja niiden soveltamisen käytäntöön entistä tehokkaammin.

Toisaalta yhteisön sisäinen vuorovaikutus voi myös luoda kaikukammioita, joissa samanmieliset vahvistavat toistensa näkemyksiä ilman, että kukaan kyseenalaistaa tai haastaa ajatuksia. Tällöin on vaarana, että yhteisö sulkeutuu ulkopuolisilta ääniltä ja menettää kykynsä innovoida.

Tiedon jakamisessa on kyse myös luottamuksesta. Luottamus siihen, että jaettu tieto käytetään oikein ja että yhteisö osaa arvostaa sitä. Mutta myös luottamus siihen, että saa vastineeksi uusia oivalluksia ja näkemyksiä.

Tiedon jakaminen onkin lopulta paitsi lahja yhteisölle, myös sijoitus tulevaisuuteen. Kun jaamme tietoa, investoimme yhteisömme kasvuun, ymmärrykseen ja kykyyn ratkaista haasteita yhdessä. Ja kun tieto liikkuu, maailma muuttuu – yksilö kerrallaan.

Edit 15.9.2021: Jos aihe kiinnostaa, niin lisää aiheesta seuraavasta linkistä jossa eri hyötyjä listattuna aiheesta: Bartosz Górka Knowledge sharing is important July 7, 2021

React, Gatsby & Netlify Prototype case study by JK © 2023